Kategorier
En fårbondes dagbok

Mönstring=examen

I torsdags var det dags för årets ”lamm-examen”. Då kom Birgitta Cerderberg och mönstrade alla lamm. Det innebär värdering av päls och kropp med betygssättning av dessa parametrar. Med sitt vana öga gick Birgitta igenom 112 lamm på ett några timmar. Hennes bedömning är otroligt värdefull och guidar oss i beslut om vilka lamm vi ska behålla/sälja för framtida avel och vilka som får bli fina skinn och gott lammkött.

Med van hand går Birgitta igenom pälsar och hittar ”silverlockar” under lite smutsiga toppar!

Nu börjar arbetet med att planera för nästa lammgeneration; vilka baggar passar ihop med vilka tackor? Hur passar de ihop genetiskt, kropp och lock? Mycket huvudbry blir det… Vi har de sista åren också inseminerat med sperma från Sveriges bästa Gotlandsbaggar och vi planerar att göra det även i höst. Det är bästa sättet att få in nya fina gener i vår besättning UTAN att riskera att få in smittor och parasiter, vilket inköp av nya baggar kan innebära! Dessutom är det så himla roligt när en inseminering tar sig och man vet att fina framtida avelsdjur är att vänta ? (och lika ledsamt de gånger inseminerade tackor brunstar om 2-3 veckor efter inseminering och man inser att man misslyckats…?) Lite som att spela på lotto – fast betydligt högre vinstchanser!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *